Какво е “IoT” и за какво служи?

IoT е съкращението за Internet of Things.

Internet of Things е събирателно название за „свързани“„неща“. Под „неща“ разбираме, електроуреди, механични уреди и самостоятелни устройства, които могат да бъдат свързани към интернет и така да предоставят данни и информация за себе си (или за уреда, в който са вградени) и да си взаимодействат с други устройства, свързани в същата мрежа, дори на пръв поглед тези устройства да нямат нищо общо помежду си.

Устройства, които позволяват свързване в обща мрежа, участват в реализирането на концепцията „Умен дом“. Но дори и да не съдържат вградени модули, може да им бъде добавен допълнителен елемент, който да ги направи умни.

iot hero image

IoT е съкращението за Internet of Things.

Internet of Things е събирателно название за „свързани“„неща“. Под „неща“ разбираме, електроуреди, механични уреди и самостоятелни устройства, които могат да бъдат свързани към интернет и така да предоставят данни и информация за себе си (или за уреда, в който са вградени) и да си взаимодействат с други устройства, свързани в същата мрежа, дори на пръв поглед тези устройства да нямат нищо общо помежду си.

Устройства, които позволяват свързване в обща мрежа, участват в реализирането на концепцията „Умен дом“. Но дори и да не съдържат вградени модули, може да им бъде добавен допълнителен елемент, който да ги направи умни.

Идеите как да използваме IoT, за да направим дома си умен, са неизчерпаеми.

Можем да направим домофона си управляем и да отваряме входната врата на сградата с бутон от телефона си. Ако умният ни телефон изпълнява гласови команди, можем дори да не вадим телефона от джоба си.

Можем да „научим“ електрическата мрежа у дома да се пази от претоварване и да гаси определени електроуреди (например бойлер), когато консумацията се качи и има опасност да се изключи предпазителят (да „падне“ бушона) и след това, когато консумацията намалее, да включва уреда обратно. Това е пример за умна автоматизация, защото не мислите повече нито за бойлера, нито за бушона.

„Умен дом“ е концепция, в която технологиите служат на човека и улесняват живота му.

За да имаме Умен дом, са ни необходими електронни устройства – те са монтирани на различни места в дома ни и изпълняват команди, които предварително сме им задали, но и още нещо…

Най-простият пример за устройство, което ни отменя в ежедневието, е реле за време. Чрез него можем да „кажем“ на бойлера да топли водата само на „нощна“ тарифа – да се включва вечер и да се изключва сутрин.

Тази задача е типичната проста автоматизация от типа:

 • в 22:00 включи бойлера
 • в 06:00 изключи бойлера
 • повтаряй всеки ден

В тази задача няма допълнителни условия и е лесна за описание и изпълнение. Проблемът е, че този тип време-релета не са часовници и в продължение на няколко месеца може да избързат или изостанат с повече от 20 мин. Време-релетата не са „умни“ и не могат да се сверяват сами, което ни принуждава да продължаваме да мислим за тях. Ако не мислим за сверяването на релето, след 20 месеца може да се окаже, че логиката, по която работи, се е обърнала напълно и загрява денем, вместо нощем.

Целта на умните устройства е да ни отменят в мисленето за прости рутинни дейности.

Ако искаме наистина „умен бойлер“, то време-релето му трябва да се сверява самò и да не ни кара да мислим за него.

Ако сложим „умно“ време-реле, то ще се сверява самò и винаги ще прави точно това, което искаме от него, а ние ще забравим, че то съществува.

Ще се сетим отново за него, когато променим нещо в начинът си на живот и ни е необходим още по-умен бойлер – например, бойлер, на когото сме казали в кои дни спортуваме и ни трябва повече топла вода в друго време от денонощието – например, всеки вторник и четвъртък, в 20:30 ч.

В този случай, към горните команди към умния си бойлер, добавяме още едно условие:

 • в 22:00 включи бойлера
 • в 06:00 изключи бойлера
 • (ново): Ако денят е вторник ИЛИ четвъртък, включи бойлера за 1,5 часа от 19:00 ч. до 20:30 ч.
 • повтаряй всеки ден

Какво ще стане обаче, ако реша да спортувам в друг ден, или всяка седмица в различен ден? Горната логика, заложена в работата на бойлера, няма да ми върши работа повече. Вече ми трябва още по-умна система от устройства – например умният ми телефон да изпраща команда на умния ми дом да включи бойлера, когато спортувам.

В реализацията на концепцията за Умен дом, може да участва всичко, което пожелаем, даже пердетата и щорите.

Смарт устройствата имат почти неограничени възможности и могат да разпознават не само присъствието ни на определено място, но и дали тичаме, караме колело или танцуваме и с удоволствие биха информирали устройствата в дома ни.

Можем да разширим примера с Умния ни дом неограничено – можем да научим бойлера да разпознава кога сме си у дома по локацията, която получава от телефона ни, или да научим пердетата да се затварят при включването на лампите в помещенията и да се отварят по изгрев слънце, и дори цветята на тераса да се поливат сами.

Умният дом може да предпазва себе си от наводнение при спукване на водопроводна тръба, като просто завърти крана и спре водата.

Всичко това се постига с малко сензори, изпълнителни механизми и логика.

Домът ни ежедневно изисква изпълнението на множество рутинни действия, които безпроблемно могат да се изпълняват от умни устройства, а ние да използваме това време за почивка или любимо занимание. Един такъв пример е поливането на цветята на голяма открита тераса или двор.

Ако имаме поне 10 големи саксии, всяка от които изисква поне 2 литра вода всяка вечер и ги поливаме с лейка, то отделяме поне 20 мин. на вечер за поливане на растения. А ако са повече?

А ако е било твърде топло през деня и 2 л. не са достатъчни? А ако и на сутринта трябва да отделим 20-30 мин. за поливане, което е за сметка на съня?!

А ако сме на почивка?

Най-простата поливна система, която можем да направим, е съставена от маркучи, дюзи и потопяема помпа. Трябва само да изберем съд, в който да я потопим помпата – колкото по-голям съд, толкова повече вода, за толкова повече дни поливане… Включваме помпата през реле за време и така си осигуряваме поливане на растенията всеки ден по едно и също време и с една и съща продължителност (т.е. едно и също количество вода) за поне 3 – 4 дни (в зависимост от големината на съда).

Това решение, обаче, има един голям недостатък – тази поливна система не е Умна и вместо тя да ни осигурява комфорт, ние непрекъснато мислим и се грижим за нея – къде да стои съда за вода, а маркуча, дали е свършила водата, дали растенията са напоени достатъчно… Когато сме си у дома, това не изглежда голям проблем – поглеждаме водата и цветята – нищо сложно!

А когато отсъстваме и ни няма 10 дни, а имаме вода за поливане само за 4 дни? И е лято?

6 дни жега би убила всичките ни растения и би обезсмислила не-умната ни поливна система.

Трябва ни истински умна поливна система

Tакава, която не само да работи без нас, но и да взима решения без нас!

Първите стъпки са да премахнем съда за вода и да свържем поливната система към водопровода чрез електрически управляем клапан.

След това можем да поставим умно реле, което пуска поливната система преди изгрев и/или след залез слънце. Поставяме и сензори за температура и влага.

Въпреки тези подобрения, поливната система все още не е достатъчно умна, защото все още не взима решение кога да полива и за колко минути.

Необходима е логика, която да мери външната температура, но и да я осреднява, защото температурата в момента на поливане не е показателна за това колко горещо е било през деня, валяло ли е дъжд и т.н.

Устройството, което управлява клапана за поливане, няма функция за осредняване на температура от сензора. Самият сензор също е моментен и не предлага осредняване. Освен това е необходимо някой да превърне „осреднената температура“ във „секунди поливане“.

Простите изпълнителни устройства могат да вземат предвид температурата, но само с условие „над еди-колко-си градуса – поливай за фиксирано време“.

Необходим е „контролер за логика“, който да стои между сензора за температура и изпълнителния клапан.

Контролерът за логика има различни наименования – сървър, хъб, концентратор, контролер, облак, и т.н. Съществува един перспективен и безплатен софтуер наречен HomeAssistant (на български се превежда като „Домашен помощник)“, с помощта на който могат да се конфигурират и реализират по-сложни условия, които да направят поливната ни система наистина умна.

Несъмнено, докато намерите най-подходящият режим на работа на вашата поливна система, ще са необходими известно време и усилия, но ето няколко идеи за команди:

 • Поливането да стартира по залез слънце, като точният час на залеза се изчислява от вградена услуга в Домашния помощник
 • Поливай 30 секунди за всеки градус над 15 градуса, като температурата е осреднена за последните 24 часа
 • Не поливай при средна температура под 15 градуса
 • Ако средната влажност на въздуха е над 85% за последните 24 часа – не поливай изобщо
 • Ако средната влажност на въздуха е под 80%, за всеки процент под 80%, добави 6 секунди към времето за поливане
Концепцията “Умен Дом”Видове автоматизации тип “Умен Дом”Прочети
Свържете се с насСвържете се с нас